Poké Bowl med hetta och hav – från Miljöfiskbilen
Tre varianter, en gemensam grund. Chuka Ika, Wakame och sushiris möter svenskodlad chili, sashimi-tonfisk och norrländsk lax i denna somriga rätt full av umami, syra och sälta.
Bas – ris och topping
Så smaksätter du sushiriset
- 3 msk risvinäger
- 1 msk socker
- 1/2 tsk salt
Värm försiktigt upp vinäger, socker och salt tills sockret lösts upp. Vänd ner i det varma riset och låt svalna innan servering.
Dressing – Mango Habanero
- 2 msk majonnäs
- 1 msk Mango Habanero Hot Sauce från Skånsk Chili
- 1 tsk limejuice (valfritt)
Blanda till en krämig dressing med hetta och sötma. Förvara kallt.
Variant 1: Tonfisk Tataki
- 300 g Tonfisk Saku eller Tonfisk Sashimi
- Sesamfrön
- Neutral olja
- Ponzu eller Mango Habanero-dressing
Marinera tonfisken i ponzu i 15-30min och rulla tonfisken i sesamfrön. Stek hastigt (30 sek-1min/sida) i väldigt het panna. Skiva tunt och servera på risbädd med Chuka Ika, Wakame och dressing.
Variant 2: Regnbågslax Bowl
- 300 g Regnbågslax midloin
- 1/2 avokado i tärningar
- 1 dl edamamebönor
- 1 dl tärnad mango
- Lite vattenmelon som du skurit i kuber och rullat i Shichimi Nanami Togarashi
Skär laxen i kuber. Blanda med övriga ingredienser och toppa över ris, Chuka Ika och Wakame. Ringla över Mango Habanero-dressing.
Variant 3: Tartar på laxburgare
- 2 st Laxburgare, tinade
- 1 tsk Aji Habanero-sås
- 1 msk Kewpie-majonnäs
- 1/2 tsk wasabi
- Färsk koriander (hackad)
Mosa laxburgarna grovt i en skål. Blanda med majonnäs, wasabi, aji habanero och koriander. Klicka upp på ris, Chuka Ika och Wakame. Toppa med sesamfrön.
Tips!
Poké Bowl är perfekt att servera kall – på picknick, till lunch eller som enkel sommarkvällsmat. Alla komponenter kan förberedas i förväg.