Lax

Lax Sveriges mest ätna fisk, dock den odlade laxen. Vildlax står för ca 1% av all konsumerad lax. Laxen är speciell då den vandrar upp till sin födelseplats för att leka. Vår svenska vildlax leker upp i de friska vattendragen i Sveriges nordligaste delar. Den svenska vildlaxen är hårt reglerad...

Lax

Sveriges mest ätna fisk, dock den odlade laxen. Vildlax står för ca 1% av all konsumerad lax. Laxen är speciell då den vandrar upp till sin födelseplats för att leka. Vår svenska vildlax leker upp i de friska vattendragen i Sveriges nordligaste delar. Den svenska vildlaxen är hårt reglerad och får endast fiskas under väldigt kort tid under sommaren i speciella ponton fällor som är skonsamma för sälen, fiskaren, och ger laxen flera möjligheter att simma ut. 

Vildlaxen är något magrare än den odlade och känsligare för värme vid tillagning. Därför rekommenderas det att hålla koll på innertemperaturen så att den inte överskrider 52°C under tillagning (55°C är rekommenderad temperatur)