Miljömärkningar

Som ni märker finns det många olika märkningar av fisk numera och för att reda ut skillnaden mellan dem så beskriver vi dem här lite utförligare och med länkar till ytterligare mer information om märkningarna.

MSC, Marine Stewardship Council

msc marine stewardship council

MSC står för Marine Stewardship Council, som är en internationell organisation som arbetar med certifiering och miljömärkning av fisk och skaldjur som är vildfångade. MSC har tagit fram regler för hur man ska bedriva hållbart fiske så att produktiviteten och mångfalden bevaras i haven. Genom att välja fisk och skaldjur med denna märkning bidrar man till en hållbar utveckling inom fiskbranschen och ökar chanserna för att även kommande generationer kommer att kunna äta fisk. Fisk med MSC-märkningen kan dessutom spåras direkt till ett hållbart fiske.
Mer information om deras arbete på http://www.msc.org/

 

ASC, Agriculture Stewardship Council

asc agriculture stewardship council

ASC står för Aquaculture Stewardship Council, som är en internationell organisation som tagit fram regler för certifiering och miljömärkning av fisk och skaldjur som är odlande. Kraven för en ASC märkning skiljer sig från kraven för MSC. För att bli ASC-certifierad krävs bland annat att fodret är hållbart fiskat och att vattnet som släpps ut från odlingarna är renat. Med ASC-certifieringen kan konsumenter och inköpare välja dokumenterat ansvarfullt odlade produkter och veta att de miljömässiga konsekvenserna av fiskodlingen har varit minimal. Konsumentmakten kan förändra en hel industri.
Mer information om märkningen finns på http://www.asc-aqua.org/

 

KRAV

Krav märkt

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat
KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
Mer om märkningen på http://www.krav.se/

 

EU - Ekologiskt

eu miljömärkningen

Denna märkning garanterar att 95 % av varans ingredienser har producerats ekologiskt enligt de regler som gäller för ekologisk produktion inom Europeiska Unionen. EU:s miljömärkning är ett kontrollsystem för jordbruksprodukter, livsmedel och foder.

 

Nyckelhålsmärkningen

Nyckelhålsmärket gör det enklare för oss att hitta de mer hälsosamma alternativen. Det är således en form av hälsomärkning och reglerna för att ett livsmedel/en maträtt ska få bära nyckelhålsmärket är att det ska innehålla mindre fett, socker och salt än andra livsmedel av samma typ. När det gäller spannmålsprodukter som bröd, pasta och mjöl är nyckelhålsmärkta varor dessutom mer rika på fibrer och fullkorn än andra livsmedel från samma grupp. Läs mer om nyckelhålsmärkningen påLivsmedelsverkets hemsida .

 

Certifierad löjrom

Certifierad löjrom från Kalix lever upp till högt ställda krav som gäller för bland annat ursprung (fisket och råvaran kommer från angivet geografiskt område). Licensierade löjromsproducenter som har erhållit sigill-märkning för deras Kalix Löjrom har fått EU:s skyddande av ursprungsbeteckning, en status likställt med t ex Parmaskinka eller Parmesanost