Störst på Svensk & Vildfångad fisk Fri Hemleverans över 990kr

Graviditet och Fisk

 

Dessa är de förenklade råden enligt livsmedelsverket för gravida och ammande kvinnor.

Fisk och skaldjur är rikt på D-vitamin, jod och selen, som är viktiga när du är gravid. Fet fisk, som lax och makrill, innehåller också omega 3-fett. Ät därför fisk 2–3 gånger i veckan och välj olika sorter, både mager och fet.

Här nedan följer ett antal fisksorter som man ska se upp med gällande kvicksilver eller dioxiner vid graviditet och amning.

Ät högst 2–3 gånger per år sammanlagt av följande sorter:

Aborre

Gädda

Gös

Haj

Lake

Rocka

Stor hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus)

Svärdfisk

Tonfisk, färsk/fryst

Sill och Strömming från Österjön

Vildlax och Öring från Vänern, Vättern och Östersjön

Sik från Vänern och Vättern

Röding från Vättern

Övriga kostråd från livsmedelsverket gällande fisk och skaldjur