Hoppa över innehåll

Fri hemleverans över 990kr

Störst på Svensk & Vildfångad fisk

Nyheter

Hur blir Kalix Löjrom till? Vi hälsar på i hos den främsta producenten i Kalix

av Daniel Bodenfors 07 Oct 2024

I slutet av september och början av oktober är det dags för siklöjan att leka. Då simmar den ner i vattnet utanför Kalix för att lägga sin rom. Fiskebåtarna Wilma och Natalia med fiskarna Kenneth och Arnold är alltid redo att åka ut och fånga en del för att sedan förädla till den åtråvärda och delikata Kalix Löjrommen.

För att alltid se till att det finns rom nästa år, följer man strikta regler och kvoter. Forskare och andra experter inom Havs- och Vattenmyndigheten håller strikt koll på vad som fiskas för att säkerställa ett hållbart fiske. Kenneth och Arnold, som grundade Guldhaven Pelagiska, har fiskat i Kalix sedan de var sex år gamla, och deras Kalix Löjrom är den bästa i trakten. De två har kanske den bästa fiskelyckan i hela Kalix.

Så hur gör man Kalix Löjrom?

I början av oktober 2024 besökte vi Guldhaven Pelagiska i Kalix. Där fick vi se allt från när Wilma och Natalia lossar sin fångst i land till hur man packar den förädlade Kalix Löjrommen i sina burkar för att sedan frysa ner dem.

Visste du att Kalix Löjrom var den första svenska produkten att bli särskilt ursprungsmärkt (SUB)? Det betyder att den, likt Champagne, endast får komma från området runt Kalix. Det innebär också att den måste följa specifika regler för tillverkning, saltmängd (4 %) och hantering.

Nästa steg i processen är att tvätta romsäckarna, ungefär som att skölja ris innan kokning. De hela romkornen sjunker medan biprodukter som romsäckar och söndriga romkorn flyter. Därför vispar man löjrommen i det friska vattnet i Kalix. Processen tar olika lång tid beroende på kvaliteten på rommen, och tvättningen görs med cirka 30 kg åt gången. Den dagen vispades ca 750 kg Kalix Löjrom från 10,5 ton fångad siklöja.

Nu får rommen vila och torka innan den saltas och för en sista gång kontrolleras. Innan saltningen är rommen hård och svårhanterlig; genom att salta drar man ut vattnet ur rommen, och det är här den blir just Kalix Löjrom. 4 % salt på milligrammet blandas in, och rommen kontrolleras noggrant för att hitta alla små skavanker. Löjrommen är nu färdig och får vila minst 24 timmar innan den förpackas och fryses för att bevara sin färskhet och smak.

Alla svenska SUB-produkter:

Det är inte bara Kalix Löjrom som är märkt, det finns idag totalt 10 produkter som är certifierade och får bära SUB-märkningen.
Livsmedelsverkets hemsida hittar du den senaste listan med information om SUB och SGB som betyder att den har en geografisk beteckning.

Tidigare inlägg
Nästa inlägg

Tack för att du prenumererar

Denna e-post har redan blivit registrerad!

Beställ rätten

Välj inställningar

Ändra val

Välj inställningar

this is just a warning
Login
Varukorg
0 Varor