utvald Boquerones på siklöja – modern matlagning från Kalix som minskar matsvinn
När man säger Kalix Löjrom tänker många på den orangea, milda rommen som blivit en svensk klassiker. Men samma fisk – siklöjan – kan bli någonting mer. Genom att ta...
Det våras för Kalix Löjrom – en svensk delikatess med skyddad ursprungsbeteckning
Hösten markerar starten på en av de mest eftertraktade säsongerna i svenskt fiskeliv – fisket av siklöja i Bottenviken. Det innebär att årets Kalix Löjrom snart når marknaden. En råvara...
Vad är SUB och SGB – och varför spelar det roll?
EU:s system för ursprungsmärkning skyddar traditionella livsmedel och deras geografiska identitet genom två tydliga kvalitetsmärkningar: SUB (Skyddad Ursprungsbeteckning) och SGB (Skyddad Geografisk Beteckning). Dessa infördes som en del av EU:s...
Hur blir Kalix Löjrom till? Vi hälsar på i hos den främsta producenten i Kalix
I slutet av september och början av oktober är det dags för siklöjan att leka. Då simmar den ner i vattnet utanför Kalix för att lägga sin rom. Fiskebåtarna Wilma...
Svensk Vildlax - En sällsynt delikatess från svenska vatten
Upptäck den svenska vildlaxen, en exklusiv och eftertraktad delikatess som fiskas endast en gång per år under sommaren. Denna unika lax är känd för sin utsökta smak och höga kvalitet,...