Hoppa över innehåll

Fri hemleverans över 990kr

Störst på Svensk & Vildfångad fisk

Recept

Koljaryggfilé med chorizosmulor, heta räkor och soltorkad tomat

En härligt smakrik rätt som förenar Norges kalla hav med Medelhavets djärva smaker. Koljaryggfilén toppas med krispiga chorizosmulor och serveras med heta räkor och soltorkad tomat för en fantastisk smakupplevelse.

Ingredienser (4 portioner):

Till fisken:

  • 1 L 5-6% rimlag
  • 4 bitar koljaryggfilé (ca 100-140 g per bit)
  • Salt & svartpeppar

Chorizosmulor:

  • 100 g chorizo (finhackad)
  • 1 dl panko-ströbröd
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk olivolja

Heta räkor:

  • 200 g stora räkor (skalade)
  • 1 msk chiliolja
  • Salt & peppar

Soltorkade tomater:

  • 1 paket körsbärstomater
  • 1 msk socker
  • 1 msk rapsolja
  • Salt

Gör så här:

Förbered chorizosmulorna:

  • Stek chorizofärsen (om du köpt korv, snitta och töm korven) på medelvärme tills den blir knaprig.
  • Tillsätt panko och stek ytterligare någon minut tills smulorna blir gyllenbruna.
  • Rör i hackad persilja och ställ åt sidan.

Förbered de torkade körsbärstomaterna:

  • Sätt ugnen på 150°C
  • Halvera tomaterna på mitten
  • I en bytta eller skål bland tomaterna med socker, salt och rapsolja
  • Lägg ut tomaterna med platta sidan uppåt
  • Baka/torka i ugnen tills de är lätt skrumpna

Tillaga koljaryggfilé:

  • Tina koljan i 5-6% rimlag i ca 45 min - 1 h. (Värm 5 dl vatten med 5-6 msk salt. När saltet är upplöst, häll i ytterligare 5 dl kallt vatten.)
  • Avstanna rimningen genom att skölja fisken i kallt vatten.
  • Sätt ugnen på 100°C.
  • Lägg koljaryggen på en ugnsplåt, pensla med olivolja och krydda med salt & peppar.
  • Fördela chorizosmulorna ovanpå fisken.
  • Tillaga i ugnen tills fisken når 40-42°C (använd termometer för bästa resultat).

Heta räkor:

  • Tina och skala räkorna.
  • Hetta upp chilirapsolja i en panna och fräs vitlök tills det doftar (akta så du inte bränner den).
  • Tillsätt räkorna - Stek snabbt i  ca 30sek- 1 minut.

Serveringstips:

🌿 Lägg upp den ugnsbakade koljaryggen på en tallrik innan du börjar med räkorna, toppa med heta räkor.

Servera gärna med:

  • Rostade rotfrukter
  • Potatispuré
  • Frasigt surdegsbröd för att suga upp all den goda såsen

Avslutning:

En perfekt rätt för både vardag och fest som bjuder på en explosion av smaker från havet och Medelhavet! 😍

Tidigare inlägg
Nästa inlägg

Tack för att du prenumererar

Denna e-post har redan blivit registrerad!

Beställ rätten

Välj inställningar

Ändra val

Välj inställningar

this is just a warning
Login
Varukorg
0 Varor