Skrei med krämig saffransås
Skrei med krämig saffransås
Ingredienser:
För skrei:
- 4 skrei ryggfiléer (fungerar med vanlig torsk också)
- 6% saltlag för rimning av skrei
- Salt och svartpeppar efter smak
- 2 msk olivolja
För saffransås:
- 1 paket saffran (0,5 gram)
- 2 dl vispgrädde
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 dl fiskbuljong (kan ersättas med vatten och fiskfond)
- 2 msk vitt vin (valfritt)
- 50 gram smör
- Salt och vitpeppar efter smak
- Färsk dill eller persilja för garnering
Instruktioner:
För saffranssås:
- Svetta löken och vitlöken i lite smör i en kastrull tills den är genomskinlig.
- Tillsätt saffran och rosta på låg värme i några sekunder. Tillsätt vinet (valfritt) och låt det sjuda några minuter. Tillsätt sedan lite av grädden för att låta saffranen blomma ut.
- Tillsätt resten av grädden, samt fiskbuljong. Låt det sjuda på låg värme i cirka 10 minuter.
- Sila såsen för att få bort resterna av lök och vitlök, och häll tillbaka såsen i kastrullen.
- Vispa ner smöret i såsen på låg värme tills det är helt smält och såsen blir tjockare.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
Skrei:
- Tina skreitorsken genom att rimma dem i 6% saltlag i ca 1-1.5h, det ger skreien mer smak och bättre textur.
- Skölj filéerna i kallt vatten och torka dem torra.
- Krydda skreifiléerna med salt och peppar.
- Värm olivoljan i en stekpanna.
- Lägg i skreifiléerna och stek dem gyllenbruna på medelvärme i cirka 3-4 minuter på varje sida, eller tills de har 45°C i innertemperatur Var försiktig så de inte går sönder.
- Servera direkt.
Servering:
- Lägg upp skreifiléerna på tallrikar.
- Häll den krämiga saffransåsen över fisken.
- Garnera med färsk dill eller persilja.
Servera skrein med den krämiga saffransåsen tillsammans med ett tillbehör som passar, till exempel kokt potatis eller en fräsch sallad. Njut av en härlig måltid!