Skaldjurscrêpes med räkfond
En klassiker i ny tappning! Vi använder vår egenkokta räkfond som bas till en krämig sås, fyller tunna crêpes med räkor och andra skaldjur och gratinerar allt i ugnen. Perfekt för bjudmiddag eller vardagslyx.
Crêpes (grundrecept)
- 3 ägg
- 6 dl mjölk
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 msk smör (smält)
- 1/2 tsk salt
- Vispa ihop ägg, mjölk och salt.
- Vispa ner mjölet lite i taget tills smeten är slät.
- Rör i smält smör och låt vila 20 minuter.
- Stek tunna crêpes i smord panna, ca 1 minut per sida.
Sås på räkfond
- 3 dl reducerad räkfond
- 2 dl grädde
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 tsk tomatpuré
- 1 dl vitt vin (kan uteslutas)
- Salt, vitpeppar, ev. en nypa cayenne
- Några droppar citron
- Smält smöret i kastrull och vispa ner mjölet.
- Tillsätt vinet och låt koka in snabbt.
- Vispa i varm räkfond, lite i taget.
- Rör ner grädde och tomatpuré. Sjud till sammetslen sås.
- Smaka av med citron, salt, peppar och ev. cayenne.
Skaldjursfyllning
- 300 g skalade räkor 40/60 eller 50/70
- 100 g kräftstjärtar, hummer eller king crab (valfritt mix)
- 1 liten schalottenlök, finhackad
- 1 msk smör
- 1 dl av såsen
- Fräs löken mjuk i smör.
- Vänd snabbt ner räkor och övriga skaldjur (de ska bara bli varma).
- Rör i 1 dl av såsen så fyllningen blir krämig.
Montering & gratinering
- Fyll varje crêpe med skaldjursröran och rulla ihop.
- Lägg i smord ugnsform och häll resterande sås över.
- Toppa med riven ost (gärna lagrad prästost eller Västerbottensost).
- Gratinera vid 225 °C i ca 10 minuter tills gyllene.
Serveringstips
- Servera med grönsallad eller lättkokt sparris.
- Ett glas vitt vin eller bubbel passar fint.
Miljösmart tips: Koka fond på skalen från dina räkor och frys in i portionsburkar eller iskuber – perfekt bas till soppor, såser och nya omgångar skaldjurscrêpes.