Crêpes Prins Bertil – en klassiker med hollandaise och räkor
Crêpes Prins Bertil är en svensk klassiker som kombinerar tunna crêpes med en len hollandaise och fina räkor. En rätt som känns både lyxig och hemtrevlig – perfekt till både vardag och fest.
Crêpes (grundrecept)
- 3 ägg
- 6 dl mjölk
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 msk smör (smält)
- 1/2 tsk salt
- Vispa ihop ägg, mjölk och salt.
- Sikta ner mjölet lite i taget under vispning tills smeten är slät.
- Rör i det smälta smöret och låt vila i 20 minuter.
- Stek tunna crêpes i en smord panna, ca 1 minut per sida.
Hollandaise
- 150 g smör
- 3 äggulor
- 2 msk vatten
- 1 msk pressad citron
- Salt och vitpeppar
- Räkor
- Smält smöret långsamt och håll det varmt.
- Vispa äggulor, vatten och citron i en kastrull på låg värme tills det blir krämigt.
- Tillsätt smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle under vispning.
- Krydda med salt och vitpeppar.
- Smaksätt gärna med lite räkfond för att sätta extra krydda på hollandaisen.
- När såsen är klar blanda i de handpillade räkorna i såsen.
Fyllning och topping
- 300 g skalade räkor 40/60 eller 50/70
- 1 dl färsk dill, hackad
- 1 dl riven ost (gärna Västerbottensost)
- Fyll varje crêpe med räkhollandaisen och toppa med några extra räkor.
- Rulla ihop och lägg i en smord ugnsform.
- Toppa med mer hollandaise och räkor och sist riven ost.
- Gratinera i 225 °C i ca 10 minuter tills osten fått färg.
- Servera med en dillkvist.
Serveringstips
Servera dina Crêpes Prins Bertil med en fräsch grönsallad eller sparris. En rätt som imponerar på gästerna – men som också är enkel att laga till vardags.
Miljösmart tips: Använd Ishavsräkor från Miljöfiskbilen – hållbart fiskade, frysta direkt efter fångst för bästa smak.