đ§ Salta vĂ„fflor med brynt smör, ost, Kalix Löjrom & Skagenröra
En riktig favorit till pÄsk, brunch eller helgmys!
Vi Ă€lskar vĂ„ffeldagen â men Ă€nnu mer Ă€lskar vi salta vĂ„fflor. HĂ€r har du ett recept som kombinerar nĂ„gra av vĂ„ra bĂ€sta produkter: vildfĂ„ngade rĂ€kor, MSC-mĂ€rkt Kalix Löjrom och rimmad lax. Allt toppat pĂ„ en frasig vĂ„ffla med brynt smör och smĂ€lt ost. Hur gott!?
đ Du behöver (för 8 vĂ„fflor):
VĂ„fflor:
- 100 g brynt smör
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 Àgg
- 2 dl mjölk
- 2 dl grÀdde
- Taleggio eller brie (eller det du har hemma)
Toppings:
Kalix Löjrom:
- 250 g Kalix LöjromÂ
- 1 rödlök, finhackad
- 4 msk smetana eller crĂšme fraĂźche
- GrÀslök och dill
Rimmad lax:
- 300 g Landodlad laxfilé
- 2 msk socker
- 2 msk salt
- 1 msk smaksÀttning, t.ex FÀnkÄlsfrön, dillfrön eller riven koktrödbeta.
- 1 tsk Finhackad Dill
- LÄt rimmas i kylen minst 2 dagar vÀnd varje 12-timmar.
Skagenröra:
- 500 g RÀkor (viltfÄngade frÄn oss)
- 1 dl majonnÀs
- 1 dl crĂšme fraĂźche
- 1 msk dill, finhackad
đ©âđł SĂ„ gör du:
-
Rimma laxen: Gnid in laxfilĂ©n med socker och salt. LĂ€gg i burk och stĂ€ll kallt minst 2 timmar. Ta ut innan du ska servera skölj av, torka, och skiva.Â
- För VÄfflorna: Bryn smöret tills det doftar nötigt. LÄt svalna.
- Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ner Àgg, mjölk och grÀdde. Rör ner det brynta smöret.
- Skagenröran: gör du genom att skala rÀkorna, och blanda med dill, majonnÀs och creme fraßche. Smaka av med salt & peppar och kanske lite citron.
- Kalix Löjrom: HÀng av Creme Fraßche och Kalix Löjrom ca 12-24h innan. Hacka lök
-
GrÀdda vÄfflorna i vÄffeljÀrn, lÀgg med en bit ost i varje.
-
Toppa vÄfflorna med dina favorit tillbehör och njut!
đĄ Tips! Gör dem smĂ„ och servera som tilltugg eller förrĂ€tt till pĂ„sk â eller kör full storlek till brunchen.
đŁ Alla ingredienser med havssmak hittar du i vĂ„r fiskbil â hĂ„llbart fiskat, direkt till dörren.