đŁ En smakfull pĂ„sk med havets bĂ€sta!
PĂ„sken Ă€r ljusets och smakernas högtid. Det Ă€r tiden dĂ„ vi samlas runt bordet och firar vĂ„rens intĂ„g â med mat som bĂ„de kĂ€nns traditionell och frĂ€sch. Och just fisk har alltid haft en sjĂ€lvklar plats pĂ„ pĂ„skbordet.
Varför fisk i pÄsk?
Fiskens plats i pĂ„sken gĂ„r lĂ„ngt tillbaka, bland annat till den kristna fastetraditionen dĂ€r kött uteslöts â men fisk var tillĂ„ten. Det har ocksĂ„ att göra med vĂ„rens kĂ€nsla: efter mĂ„nader av tung mat och mörker Ă€r vi mĂ„nga som lĂ€ngtar efter lĂ€ttare rĂ€tter. FrĂ„n rom och rĂ€kor till skrei och lax, sĂ„ erbjuder havet det perfekta mötet mellan högtid och vĂ„rkĂ€nsla.
đœïž TvĂ„ pĂ„skmenyer med havets lĂ€ckerheter
đ„ Meny 1 â Klassisk & fĂ€rgsprakande med lax, rĂ€kor & regnbĂ„gslaxrom
En meny fylld av pĂ„skfĂ€rger och klassiska smaker. Vi börjar med en modern Ă€gghalva dĂ€r gulan blandas med crĂšme fraiche och citron till en syrlig mousse som spritsas tillbaka i Ă€gget. Toppa med regnbĂ„gslaxrom â vackert och smakrikt.
HuvudrĂ€tten Ă€r rödbetsrimmad lax â en enkel metod som ger vacker fĂ€rg och mild sĂ€lta. Serveras med dillolja och picklad fĂ€nkĂ„l.
Som tillbehör: en klassisk Skagenröra pÄ vÄra handskalade rÀkor, perfekt att lÀgga pÄ knÀckebröd eller smÄ crostini.


âïž Meny 2 â Elegant & nordisk med skrei, Kalix löjrom & dillmos
En mer elegant och teknisk meny för dig som vill laga nĂ„got riktigt speciellt. FörrĂ€tten Ă€r den frasiga rĂ„rakan, stekt i mycket smör och toppad med Kalix löjrom, syrad rödlök och avhĂ€ngd crĂšme fraiche. En liten anstrĂ€ngning â men sĂ„ vĂ€rd det.
Skreien rimmas i 5â6% saltlag och bakas pĂ„ lĂ„g temperatur till exakt 42°C. Servera med brynt smör, fĂ€rskriven pepparrot och ett fluffigt potatismos kokt i dill och smör. Vill du lyxa till det? Prova JoĂ«l Robuchons potatismos med fransk Ratte-potatis.
Marinerade rÀkor med citron, vitlök och fÀrska örter ger en frisk kontrast pÄ tallriken.
đ Receptdel â SĂ„ gör du vĂ„ra pĂ„skfavoriter
đ„ FörrĂ€tter
Meny 1
Ăgghalvor med citroncrĂšme & regnbĂ„gslaxrom
- 6 Àgg
- 2 Àggulor
- 1 dl crĂšme fraiche
- Rivet skal frĂ„n Âœ citron
- Salt, vitpeppar
- 80 g regnbÄgslaxrom
- Dill
Gör sÄ hÀr: Koka Àggen hÄrt. Gröp ur gulorna och mixa med crÚme fraiche, citronzest, salt och peppar. Spritsa i Àggvitorna och toppa med rom och dill.
Meny 2
RĂ„raka med Kalix löjromÂ
- 500 g fast potatis
- 100 g Kalix löjrom
- 2 dl crĂšme fraiche eller smetana
- 1 rödlök (syrad i 1-2-3 lag)
- Smör till stekning
Gör sÄ hÀr: Riv potatisen och krama ur vÀtska. Stek i mycket smör tills gyllene. Toppa med avhÀngd crÚme fraiche, rom och rödlök.
đœïž VarmrĂ€tter
Meny 1
Rödbetsrimmad lax
- 500 g laxfilé
- 1 riven rödbeta
- 2 msk socker
- 1 msk salt
- 1 fÀnkÄl (picklad)
- Dill + neutral olja till dillolja
Rimma lax i rödbetsblandning 24 h i kyl. Skölj av och skiva tunt. Servera med dillolja och picklad fÀnkÄl.
Meny 2
Skrei med brynt smör & dillmos
- 600 g skreiryggfilé
- 1 liter vatten + 60 g salt
- 1 kg potatis
- 100 g smör till bryning
- 1 dl grÀdde
- FĂ€rsk dill, pepparrot
Rimma skrei 1 h i saltlake. Baka i ugn till 42°C. Bryn smör. Koka potatis med dill, pressa och vispa in smör och grÀdde. Servera med pepparrot.
đ§ Tillbehör
Meny 1
Skagenröra
- 500 g handskalade rÀkor
- 1 dl majonnÀs
- 1 dl crĂšme fraiche
- Dill, citron, salt, peppar
Blanda allt till en krÀmig röra. Perfekt pÄ rostat bröd eller i smÄ snittar.
Meny 2
Marinerade rÀkor
- 500 g rÀkor
- 1 msk olivolja
- 1 tsk citronjuice
- 1 liten vitlöksklyfta
- FÀrska örter
Blanda och lÄt stÄ i minst 30 min i kyl. Gott till skrei eller pÄ knÀckebröd.
đ· Dryckestips
- Rom & rÄraka: Champagne eller torr Àppelmust
- Lax & Skagen: Chardonnay eller svensk lager
- Skrei & brynt smör: Vit Bourgogne eller alkoholfri citrusöl
đ BestĂ€ll till pĂ„sk â leverans hem till dörren
All fisk i dessa recept finns hos oss pĂ„ Miljöfiskbilen â hĂ„llbart fiskad, perfekt fryst och levererad hem till dörren i hela Sverige.Â