Pasta Aglio e Olio med Tigerräkor för 4 personer
Pasta Aglio e Olio betyder “pasta med vitlök och olja” och det är precis vad det är - rakbladstunna vitlöksskivor som fräses i olja så de blir lätt gyllene men inte brända (det svåraste med denna rätt). Det finns sedan två sätt att tillaga räkorna - antingen så lägger du i chiliflakes och persilja i oljan, kastar i råa tigerräkor och sedan avslutar med pastan och lite pastavatten.
Version nummer två innebär att du tillsätter chiliflakes och sedan silar av oljan. Sedan använder du oljan för att fräsa räkorna, tillsätter hackad persilja och vitlök för att sedan snurra med den färdiga pastan och lite pastavatten.
Vi föredrar första alternativet men det är lite svårare, dock ger det ett bättre resultat.
Ingredienser:
• 400 g spaghetti
• 8-10 vitlöksklyftor, skivade i tunna skivor
• 1 dl olivolja
• 1 tsk chiliflakes eller 1/2 rödchilli
• 400 g råa tigerräkor, skalade och rensade
• 1 dl färsk persilja, finhackad
• Salt och peppar efter smak
• 1 dl pastavatten
Tillagning:
1. Förberedelse:
• Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt en generös mängd salt. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. Spara 1 dl av pastavattnet innan du silar av pastan.
2. Stek vitlöken:
• Värm olivoljan på medelhög värme i en stor stekpanna. Tillsätt de tunna vitlöksskivorna och stek dem försiktigt tills de blir gyllene och doftar, men inte brända. Det tar cirka 2-3 minuter.
3. Tillsätt räkorna:
• Tillsätt chiliflakes och persilja till vitlöksoljan och rör om. Lägg i de råa tigerräkorna och stek dem tills de är rosa och genomstekta, cirka 3-4 minuter.
4. Blanda med pasta:
• Lägg i den kokta pastan i stekpannan med räkorna och vitlöksoljan. Tillsätt lite av det sparade pastavattnet för att hjälpa till att binda såsen med pastan. Rör om ordentligt så att all pasta är täckt med den smakrika oljan. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera:
• Fördela pastan jämnt på fyra tallrikar och strö över extra hackad persilja om så önskas. Servera genast och njut!
Tips:
• För bästa resultat, använd högkvalitativa ingredienser såsom extra jungfruolivolja och färsk persilja.
• Se till att inte översteka vitlöken, då den kan bli bitter om den bränns.
• Om du vill ha en mer intensiv smak, kan du tillsätta extra chiliflakes efter smak.