Störst på Svensk & Vildfångad fisk Fri Hemleverans över 990kr

Gravad Lax med Pepparrot- och Chili-sås

Posted on juli 17 2023

Sommaren är i full blom och vi njuter av soliga dagar, långa ljusa kvällar och självklart, fantastisk mat! I dagens bloggpost presenterar vi ett spännande recept som kommer att sätta en extra krydda på dina sommarmåltider: Gravad Lax med en Pepparrot- och Chili-sås.

Gravad lax är en älskad skandinavisk klassiker, och vår version ger denna traditionella rätt en modern twist. Med en hint av hetta från chilin, balanseras av den skarpa pepparroten, blir denna sås en riktig smakupplevelse tillsammans med den gravade laxen.

Att tillaga laxen är enkel. Du behöver bara svensk vildlax från Miljöfiskbilen.se, grovt havssalt, socker, vitpepparkorn, skal av en ekologisk citron och en stor knippa dill.

Såsen består av crème fraîche, riven färsk pepparrot, färskpressad citronsaft och finhackad röd chili. Du kan justera mängden chili efter hur stark sås du föredrar.

Gravad lax

Ingredienser:

För Gravad Lax:

För Pepparrot- och Chili-sås:

  • 2 dl crème fraîche
  • 3 msk riven färsk pepparrot
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk finhackad röd chili (eller mer efter smak)
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Blanda salt, socker, krossade vitpepparkorn och fint rivet citronskal i en skål.

  2. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en långpanna eller stor form. Gnugga in kryddblandningen i laxen, täck sedan laxen med en generös mängd dill. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 48 timmar för att grava. (Om du bara snabbgravar i ca 6 timmar så kan du sedan grilla laxen för ett riktigt god och lite annorlunda grillning).

  3. För att göra såsen, blanda crème fraîche, riven pepparrot och citronsaft i en skål. Tillsätt den finhackade röda chilin och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen i kylen för att smakerna ska sätta sig tills du är redo att servera laxen.

  4. När laxen är klar, skär den i tunna skivor och servera med pepparrot- och chili-såsen.

Det här receptet ger den gravade laxen värme och komplexa smaker. Den svensk vildlaxen från Miljöfiskbilen.se är stjärnan i detta recept och pepparrot- och chili-såsen ger ett välkommet sting som passar perfekt för dem som gillar lite hetta i maten!

Så, varför inte ge ditt sommarkök lite extra hetta med detta läckra recept? Med vår svenska vildlax från Miljöfiskbilen.se som huvudingrediens, kommer denna rätt inte bara att smaka fantastiskt, utan du stödjer också hållbart och närproducerat fiske.

Prova det idag och berätta för oss hur det gick! Vi älskar att höra om dina matlagningsäventyr.


 

Nya inlägg