Rödbetsgravad lax med gin
En färgsprakande twist på klassikern: rödbetor ger vacker färg och mild sötma, medan en skvätt gin lyfter aromen. Perfekt för att imponera på dina gäster med.
Ingredienser
- 1 hel laxsida (ca 0.5–1,2 kg), med skinn
- 2 rödbetor, grovt rivna
- 3 msk havssalt
- 3 msk strösocker
- 1 msk krossad svartpeppar
- 1 knippe dill, grovhackad
- 4 cl gin (gärna frisk, med citrusinslag)
- Finrivet skal av 1 citron
Gör så här
- Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en form eller på en bricka. Plocka bort eventuella ben och torka ytan torr.
- Blanda rivna rödbetor med salt, socker, svartpeppar, dill, citronskal och gin.
- Fördela blandningen jämnt över laxen. Plasta in ordentligt, lägg på en tyngd och ställ i kyl.
- Låt grava i 48 timmar, vänd laxen ca var 8-10h.
- Skrapa bort gravningen (skölj lätt vid behov och torka) och skiva laxen tunt vid servering.
Serveringstips
Servera på grovt bröd eller knäckebröd med en frisk sås på crème fraiche och riven pepparrot. Toppa med extra dill och lite finrivet citronskal.