Störst på Svensk & Vildfångad fisk Fri Hemleverans över 990kr

Skagenröra - den ultimata röran

Posted on maj 17 2023

Skagenröra: En Svensk Delikatess

Skagenröra, den älskade svenska röran, är en tidlös klassiker som fortsätter att charma matälskare över hela världen. Denna lyxiga röra är uppkallad efter den pittoreska danska staden Skagen, trots att den inte har någon direkt koppling till staden. Röran uppfanns av den legendariska svenska kocken Tore Wretman på 1950-talet, och sedan dess har den varit en ständig favorit i det svenska köket.

Historia om Skagenröra

Skagenröra har en intressant historia. Tore Wretman skapade rätten i mitten av 1900-talet och den blev snabbt en hit i Sverige. Han var känd för att omfamna och förbättra traditionella svenska recept, och skagenröran var inget undantag. Denna enkla men delikata röra, gjord av blandade räkor, majonnäs och dill, serveras ofta på rostat bröd och toppas med löjrom. Den är ett perfekt exempel på den enkelhet och renhet som karakteriserar svensk matlagning.

Alternativ och Variationer

Även om den traditionella skagenröran är fantastisk som den är, finns det många sätt att lägga till en personlig touch. För en extra kryddig kick kan du prova att lägga till lite cayennepeppar. Om du är en äkta skaldjursälskare kan du byta ut en del av räkorna mot hackad hummer för en ännu mer lyxig röra. Testa att använda rengbågsrom istället för löjrom. Hos oss på miljöfiskbilen råder det också delad mening om det saka vara creme fraîche, färskost, och eller majonnäs i denna delikata röra. Oavsett vilka tillsatser du väljer, kommer skagenröran säkerligen att bli en hit vid din nästa sammankomst.

Fördelarna med att använda 40/60 Räkor

När det gäller att välja vilka räkor du ska använda i din skagenröra, rekommenderar vi på Miljöfiskbilen att använda 40/60-räkor. Detta beror på att goda smak balansera de rika smakerna av majonnäs och löjrom, vilket resulterar i en perfekt balanserad röra.

Skagenröra är en riktig skönhet bland de svenska rätterna. Den representerar den enkelhet och renhet som det svenska köket är känt för. Oavsett om du är en inbiten fan av skagenröra eller om du aldrig har provat den förut, är vi säkra på att du kommer att bli förtjust i denna klassiska rätt.

Recept:
Klassisk Toast Skagen 

Vårat enkla recept är Tore Wretmans original recept för 4 personer.
Tina och hacka räkorna grovt. Blanda med majonäs.
Smaksätt med salt och peppar, citron och pepparrot.
 
Vill man sen göra special varianter blanda med glädje i hackad dill, lite hackad hummer och en nypa cayenne peppar, samt ersätt 0.5 msk av majonäsen med creme fraîche.
 
Servera på smörstek formfranska och toppa med en stor klick Kalix Löjrom.
Skagenröra

Klicka hem dina kvalitetsprodukter för att göra din skagenröra med leverans direkt till din dörr. 

Nya inlägg