Rött och fint, välsmakande kött. Lite mindre i storlek och lite mindre fet än laxsläktingen, ändå rik på fleromättade omega-3 fettsyror. Trivs i de kalla fjällvattnen i norr. En svensk produkt som har stor framtidspotential. Vi pratar om röding, eller fjällröding för att vara mer exakt. Den är lätt att förväxla med den danska bäckrödingen som felaktigt säljs som röding på den svenska marknaden.

Flera gånger i veckan levereras färsk röding runt om i Sverige från ca 14 odlare i Norrland. Fjällrödingen behöver nämligen kallt vatten för att trivas. Går temperaturen över 15 grader slutar den att äta och därmed att växa.

Rödingodlingen har med sina dryga 20 år på nacken, en ganska blygsamma årsproduktion.  Men sedan svenska myndigheter förenklat förutsättningarna för vattenbruk ser odlarna mycket ljust på framtiden.

Odling som gör dubbel nytta
Fiskodling har ibland fått kritik för sin miljöbelastning. När det handlar om rödingodling är det många gånger tvärt om. I näringsfattiga vatten tillför fiskodlingen nödvändiga näringsämnen vilket ger ett mer levande ekosystem vilket i sin tur skapar förutsättningar för ett fiskrikare liv i dessa annars relativt sterila sjöar.

Odlas till portionsstorlek eller något större
Efter ca två år i odlingskasse är det dags för slakt. Då väger rödingen ca 5-8 hg, ganska lagom storlek för en portion. Låter man den växa till sig ytterligare ett år väger den upp till 1,2 kg och då säljs den lämpligast som filé.  Röding är rik på nyttiga vitaminer och omega-3 fettsyror.