Störst på Svensk & Vildfångad fisk Fri Hemleverans över 990kr

Detta är Äkta Kalix Löjrom

Posted on oktober 10 2017

Silat, sköljt och saltat: Kalix löjrom

Kalix löjrommen betyder allt för fisket mellan Piteå och Haparanda. De flesta som fiskar löja gör bara det och inget annat under året. Fisket pågår endast fem veckor om året. Mellan Haparanda och Piteå finns 35 båtar som har tillstånd att fiska Kalix löjrom. Samtliga är MSC-certifierade.

Från den 20 september och fem veckor framåt är det viktigt att allt stämmer för att så många som möjligt ska få njuta av havets guld. Problemet är att "allt är inte guld som glimmar".

Tidigare har löjrom från både Finland och Vänern försökt passera som Kalix löjrom vilket ledde till att fiskarna i trakten själva drev på om kravet om skyddad ursprungsbeteckning. Skyddet trädde i kraft 2010 och som resultat av de hårdare kontrollerna har fusket minskat och den som köper Kalix löjrom kan känna sig säker på att det är vad man får.

Hantverk på tid

Löjfisket sker genom partrålning. Detta innebär att två båtar kör med nät emellan sig. Mellan Haparanda och Piteå finns 35 båtar som har tillstånd att fiska Kalix löjrom. Samtliga är MSC-certifierade.

Eftersom rommen måste vara beredd inom 24 timmar tas fisken hand om så fort båtarna kommer in med fångsten sent på kvällen. Honlöjorna sorteras ut för rommen. Numera tar man även vara på hanarna som packas och skickas till Finland där man föredrar fisken framför rommen.

Så går det till

  1. Honorna rensas för hand och romsäcken plockas ut med största noggrannhet så att man inte får med smuts från fisken.
  2. Rommen vispas så att romsäcken går sönder och lätt kan rensas bort.
  3. Rommen silas och sköljs för att få bort fisksmaken.
  4. Nu är det dags för saltning.
  5. Det sista steget är att man dammsuger rommen fri från smuts på ett ljusbord. Inte ett smutskorn undkommer processen som är den sista i ledet.

Från det att fångsten tas upp på båten till dess att rommen förpackas har det gått tre timmar.

Ursprungsskydd viktig för uthålligt fiske

"Löjrommen är vår absolut viktigaste produkt." säger Teija Aho, vd på Guldhaven Pelagiska AB.

Från sin arbetsplats som självklart ligger på en ö mitt i älven berättar Teija hur den skyddade ursprungsbeteckningen i kombination med MSC-certifieringen är viktig för att kunna bedriva ett uthålligt fiske och samtidigt kunna leverera en premiumprodukt.

"MSC-märkningen har höga krav på vilka riktlinjer vi ska följa när beståndet varierar. Fisket i sig har liten betydelse för beståndet. Sälarna tar mer än vad vi fiskar. Trålningen har inte heller någon miljö­påverkan." säger Teija.

Teija vet vad hon pratar om. Hon slutade sitt gamla jobb som forskningschef på Fiskeriverket för att bli "fiskarkärring" som hon skämtsamt utrycker det. Nu hamnade hon bakom skrivbordet istället och en av anledningarna är att siklöjefisket har en egen förvaltning sedan 2001. Det innebär att de själva styr vilka åtgärder de ska ta för att säkerställa fisket när beståndet förändras. Exempel på sådana åtgärder är till exempel att stänga en fjärd, korta ner säsongen eller begränsa kvoten. Åtgärder som hittills varit framgångsrika enligt Teija.

För att få kallas Kalix löjrom ska fisket och framställningen av löjrom uppfylla följande:

  • Löjan ska fiskas mellan Piteå och Haparanda.
  • Endast en så kallad naturlig kvot får fiskas, det vill säga inte mer än man hinner under den tillåtna perioden.
  • Rommen måste tas ut för hand och vara beredd inom 24 timmar från det att fisken har landat.
  • Salthalten på löjrommen ska vara 4 procent.

Vill du handla äkta Kalix löjrom?

Klicka på länken för att komma till produkten i vår e-handel.

Här finns den äkta Kalix Löjrom

Nya inlägg