Fri hemleverans över 990kr
Störst på Svensk & Vildfångad fisk
Skrei beskrivs som norsk torsk eller kungen av torsk när den är som bäst. Fisken kommer från världens största torskbestånd. Under januari till april fiskas Skreien då den är påväg ner söderut för att leka. Enligt tradition fiskas den i början av året då efter att den på sitt livs topp, efter den blivit könsmogen runt 5 år, vandrat ner från Barents hav till Norska kusten så ca 100 mil. Det är under denna vandring som gör torsken muskulös och ger den ett magert vitt fast kött, men också varför den heter "skrei" som betyder vandra/vandrare på gammal norska. Torskens kött får vid tillagning en skivig konsistens som är ett resultat av den långa vandringen. Fisk kött är känsligt och kan lätt bli torrt om det överklagas så var varsam att inte överlaga fisken.
Skreien är en benämning på vandrande torsk, en del av arten Torsk Gadus morhua. Skrein tas från hållbara bestånd och räknas inte som kusttorsken som är den som vanligtvis säljs i butiken. Skreien är den vandrande arten och kommer från den Norsk-Arktiska stammen. Den tillbringar större delen av sitt liv i nordliga Barents hav som är rikt på näring. Skrei torksen blir först könsmogen vid 5 års ålder. Det är då den inleder sin lekvandring längs den norska kusten. Den norska kusttorsken och skrei blandas inte och har även olika utseende. Skrei är längre har en mer spetsig form och en ljusare teckning. Storleken på skrei kan bli upp till 169cm lång och väga 55kg.
Namnet “skrei” betyder att vandra eller vandrare på gammel norska. Idag kännetecknar det den bästa torsken under året. Skrei-torsk är världskänd och under säsong är den det bästa fisken som du kan få tag på (enligt vår egna göteborgare).
Skreifisket sker i Norge från Mørekusten i söder till Finnmarkskusten i norr men ungefär 40 procent kommer från Lofoten och Vesterålen som är de två stora lekområdena
Skreien är en väldigt bra källa för D-vitamin och omega-3-fettsyror. För nordbor, som lever i mörker under vinterhalvåret, är torsken en viktig del av vår kost då den är fylld med vitamin-D - samma vitaminer man får av solljus.
När skrei-torksen lek är över flyter miljarder av befruktade ägg med strömmarna mot de näringsika betesområdena i Barents hav. Efter veckor så kläcks äggen och torsklarven fortsätter färden. Den lever på plankton under resan och på hösten har larven utvecklats till en liten torsk på 8-10 cm. Torsken dyker då ner till 200m till de näringsrika betesområdena i Barents hav och efter 4-5 år så är den stor nog att själv starta sin vandring och sluta cirkeln.
Tack för att du prenumererar
Denna e-post har redan blivit registrerad!