Svensk vildlax från Kalix med Sandefjordsås och Regnbågsrom
Kan detta vara ett av de godaste recepten på svensk vildlax från Kalix? Vi tror faktiskt det!
Det går såklart att byta ut den svenska vildlaxen mot torsk, svensk fjällröding eller varför inte testa med sik från Kalix. Dock tycker vi att såsen passar bäst med just vildlax från Kalix eller fjällröding. Servera denna rätt med krämigt kokta mandelpotatisar och den goda Sandefjordsåsen som toppas med regnbågsrom. Detta är en rätt som kommer att imponera på dina gäster och samtidigt ge dem en smak av Sverige.
Ingredienser
- 4 bitar svensk vildlax från Kalix (ca 150g var)
- 2 msk regnbågsrom
- 1 citron
- 1 broccoli
- 4 mandelpotatisar
- Salt och peppar
För Sandefjordsås
- 1 dl färsk vispgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 100 g rumsvarmt smör
- Salt
- 2 msk finskuren färsk gräslök
Instruktioner
1. Börja med att förvärma ugnen till 125 grader.
2. Placera laxen på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt och peppar. Stek i ugnen i ca 20 minuter.
3. Under tiden laxen är i ugnen, förbered Sandefjordsåsen. Koka upp grädden i en liten kastrull. Vispa i crème fraichen och låt koka upp igen. Ta bort från värmen och tillsätt smöret i klickar under vispning. Smaka av med salt och tillsätt gräslöken. Såsen kan serveras varm eller ljummen.
4. Koka broccolin i saltat vatten tills den är mjuk men fortfarande har en bit kvar.
5. Koka mandelpotatisarna tills de är mjuka.
6. När allt är klart, placera laxen på en tallrik, häll över Sandefjordsåsen och toppa med regnbågsrom. Servera med broccoli och mandelpotatis på sidan.
För en extra touch, överväg att lägga till ett 65°C sous vide ägg till rätten.
Smaklig måltid!