Hoppa över innehåll

Fri hemleverans över 990kr

Störst på Svensk & Vildfångad fisk

Recept

Rökt Vildlax med Enbär: En Smakresa med Fryst Helsida från Kalix*

Svenska kulinariska traditioner är djupt rotade i landets rika naturresurser. Fryst vildlax från Kalix, urbenad och redo att tillagas, är en av dessa skatter. När den kombineras med den aromatiska smaken av enbär, skapas en kulinarisk upplevelse som är svår att överträffa. Följ med på en smakresa genom detta recept, där vi utforskar konsten att röka lax med en twist av svenska skogar.

cured and smoked salmon

Recept: Rökt Vildlax med Enbär

Ingredienser:

- 1 fryst helsida av vildlax från Kalix (ca 1-1,5 kg), urbenad
- 3 msk grovsalt
- 2 msk socker
- 1 msk krossade vitpepparkorn
- 1 msk krossade enbär
- Rökflis (t.ex. al eller äppelträ)

Instruktioner:


1. Tina laxen: Lägg den frysta laxsidan i en plastpåse och lägg sedan påsen i en skål med kallt vatten. Låt stå tills den har tinat.

2. Förbered laxen: Ta ut den tinade laxen ur påsen och lägg den på ett stort ark plastfolie.

3. Blanda kryddblandningen: I en skål, kombinera grovsalt, socker, krossade vitpepparkorn och krossade enbär.

4. Krydda laxen: Strö kryddblandningen jämnt över laxens köttsida. Låt den marinera i kylskåpet i minst 2 timmar.

5. Förbered rökaren: Fyll din rökare med vald rökflis. Förvärm rökaren enligt tillverkarens anvisningar.

6. Rök laxen: Lägg laxen, skinnsidan ner, i rökaren. Rök laxen vid låg värme (runt 70°C) i 2-3 timmar eller tills laxen är fast men fortfarande saftig.

7. Servera: Ta ut laxen ur rökaren och låt den svalna något. Skär i tunna skivor och servera med valfria tillbehör, som t.ex. kapris, rödlök, creme fraiche eller färsk dill.
Tidigare inlägg
Nästa inlägg

Tack för att du prenumererar

Denna e-post har redan blivit registrerad!

Beställ rätten

Välj inställningar

Ändra val

Välj inställningar

this is just a warning
Login
Varukorg
0 Varor